Alimentația Alcalină sau Acidă?

Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie știm ce este PH-ul. Putem spune PH-ul reprezintă o scară prin care se măsoară cât de acidă sau cât de alcalină este o substanță, iar prescurtarea vine de la “pondus hydrogenii”.

Organismul nostru este alcalin în starea lui naturală. Sângele nostru are un PH în jurul valorii de 7.35. Valoarea neutră a PH-ului este 7.01, tot ce este sub această valoare este acid, iar ce este peste, este alcalin. Deci sângele nostru, având ph-ul de 7.35, este ușor alcalin. Mergând pe această idee, înseamnă starea de sănătate este prezentă atunci când organismul nostru are un ph în jurul acestei valori. Însă din cauza alimentației acide, a unui mod de gândire nesănătos, din cauza lipsei de mișcare, organismul unui mare număr de persoane (al majorității oamenilor) este sub valoarea de 7,35. Exemplele acestui mod de viață dezastruos pentru sănătate îl vedeți în jurul dvs. zilnic, spitalele sunt pline, la farmacii sunt cozi pentru medicamente, trăim cu adevărat într-o societate bolnavă.

Partea frumoasă este însă indiferent de problemele de sănătate cu care ne confruntăm, există soluții pentru a le diminua sau elimina, iar apoi pentru a păstra starea de sănătate atât de prețuită de toți. Prin alcalinizarea organismului putem redobândi și menține starea de sănătate. Pe scurt, tot ce avem de făcut este consumăm apă alcalină, produse alimentare alcaline, le eliminăm pe cele acide și facem zilnic mișcare. Alimentația alcalină înseamnă a consuma zi de zi alimente alcaline, cu un nivel al PH-ului mai mare de 7. Pentru aceasta însă, trebuie știm care alimente sunt acide și care sunt alcaline. Există numeroase studii și teste care ne spun ce alimente consumăm și ce alimente evitam.

Mai jos aveți o listă scurtă cu aceste alimente:

ALIMENTE ACIDE:

  • proteine animale cu efect pronunțat acidifiant: slănină, mezeluri, afumături, toate tipurile de carne: carnea de porc, vită, pui, oaie, curcan, crustacee;
  • băuturile carbogazoase, cafea, ceai (cu excepția ceaiului din plante medicinale), alcool, sucurile așa-zis naturale din magazine;
  • îndulcitori sintetici, zahăr, prăjiturile și tot ce conține zahăr (zahărul este puternic acid),
  • fructe acidifiante: coacăze, prune, fructe glasate Lactate acidifiante: lapte, iaurt, brânză, frișcă, înghețată, unt, brânzeturi procesate
  • alcooluri cu efect acidifiant: bere, lichior, băuturi spirtoase, vinuri.
  • oțet, uleiul rafinat, orezul alb, pâinea, biscuiții, alunele, sosurile, mâncarea preparată la microunde, mâncarea tip fast food, ciocolata, supele instant, margarina de orice fel, maioneza, fisticul, porumbul, mămăliga, murăturile (extrem de acide), făina procesată (făina albă, folosiți pe cât posibil făină integrală).

ALIMENTE ALCALINE:

  • castraveți, salată verde, ceapă, usturoi, conopidă, broccoli, spanac, fasole verde, mazăre verde, țelină, varză, praz, morcovi, dovlecei, napi, ridichi, pătrunjel, mărar, ardei, roșii, și tot ce este verde (bogat în clorofilă);
  • fructe alcaline: mere, caise, avocado, banane, struguri, piersici, pere
  • lămâi, lime, avocado, grepfrut, rubarbă, pepene verde, nucă de cocos (atenție, nuca de cocos întreagă, nu măcinată),
  • soia, fasolea, hrișcă, quinoa, kamut, mei;
  • apa pură, apa cu lămâie, ceai de plante medicinale, sucuri proaspete stoarse din legume, lapte de soia sau migdale, supă de legume;
  • ulei de măsline presat la rece, uleiul de rapiță, în general orice ulei care este presat la rece, ulei de cătină, ulei de semințe de struguri. Acum dați seama mâncarea tradițională românească și mâncarea modernă gen fast food este extrem de acidă și nocivă pentru organismul nostru.

Mai jos aveți niște exemple cu nivelul de PH la diverse băuturi pe care oamenii le consumă frecvent:

  • suc de portocale din magazine: PH=3.84;
  • Pepsi Cola: PH=2.63;
  • Coca Cola: PH=2.61;
  • cafea neagră: PH=5.51;
  • suc de mere din magazine: PH=3.49; -bere: PH=4.5;
  • Lipton Ice Tea: PH=2.8; -Red Bull: PH=3.3.

Realizăm faptul pentru unele persoane poate fi destul de greu țină o dietă strictă doar cu alimente alcaline. Dacă ne confruntăm cu probleme grave de sănătate, atunci este necesar facem efortul de a ne alimenta numai cu alimente alcaline, cel puțin până starea de sănătate revine la normal.

Dacă starea noastră de sănătate este bună, atunci odată pe săptămână putem mânca carne de pește, sau fructe care nu sunt în lista celor alcaline.

Trebuie spunem roșiile și lămâile, deși au un PH acid, ajunse în organism au un efect puternic alcalinizant, de aceea recomandăm cu căldură bucurați cât mai mult de gustul delicios al acestora. Nu trebuie speriați când vedeți listele de mai sus, putem prepara mâncare delicioasă din legume. Dimineața putem bea un suc proaspăt de legume, la amiază putem consuma o supă de legume și câteva fructe alcaline, iar dupăamiază, seara, putem mânca o salată delicioasă.

Pentru cei care nu pot fără pâine, recomandat este încerce reducă treptat consumul, și înlocuiască pâinea albă cu pâinea integrală, de preferat făcută acasă, există în magazine aparate de făcut pâine, sunt extrem de ușor de utilizat și nu sunt scumpe, în acest fel ne asigurăm măcar pâinea nu conține tot felul de E-uri (amelioratori, stabilizatori, etc) pe care le conține pâinea din magazine.

Ideea de bază în alimentația alcalină este încercam și ne străduim pe cât posibil mâncăm cât mai puține alimente acide. Mereu trebuie tindem consumăm alimente alcaline.

Motivele pentru care unele dintre alimentele din zilele noastre au devenit dăunătoare sănătății sunt la fel de multe ca și varietatea alimentelor periculoase însăși. Un adevăr transpare la prima vedere – toate alimentele „rele” au natură pronunțat acidă, iar acest lucru duce la un dezechilibru al celulelor, metabolismului, afectând sănătatea și frumusețea corpului uman. Și deși nu sună parcă destul de înfricoșător, efectele nocive ale alimentației acide ne atacă deopotrivă atât pe moment, cât și pe termen lung. Soluția se impune de urgență prin adoptarea unei diete preponderent alcaline.

Acid, ironic și periculos…

Misteriosul pH al sângelui nu este altceva decât primul indice în măsurarea alcalinității fluidului vital al vieții. Sângele perfect sănătos este ușor alcalin (cu indicele intre 7.35 -7.45). Un pH de 7.0 este pur și simplu neutru, un pH peste 7.0 este alcalin, pe când pH-ul aflat sub indicele 7.0 este acid, adică primul pas spre probleme și afecțiuni. PH-ul acid apare în primul rând din cauza unei diete predominant acidifiantă, fiind urmat apoi de stres emoțional, acumulare de toxine sau orice altă afecțiune care privează celulele de oxigen sau de alți nutrienți.

Organismul va încerca se apere de acidifierea propriului pH folosind rezervele de minerale alcaline. Dacă dieta zilnică nu conține alimente alcaline, acumularea de acizi oxidanți în celule poate începe în doar câteva minute. Motivul pentru care acidozele alimentare s-au dezvoltat atât de mult în zilele noastre este datorat în mare măsură asaltului junk food. Pe lângă mesele junk, obișnuim ne luăm zilnic porția periculoasă din alimente procesate, făina albă, zahăr, băuturi acidulate peste care tronează campionul oxidanților, temutul aspartam.

Alianță alcalină Majoritatea legumelor și fructelor conțin elemente alcaline într-o proporție covârșitor mai mare decât restul alimentelor. Cu mici excepții în care unele dintre ele ne aprovizionează chiar cu acizi „buni”, cum ar fi porumbul, soia, orzul și multe legume. În cazul lor s-a observat cel mai bine duelul „acid bun” – „acid rău”. Astfel culturile tradițional organice sau crescute biodinamic din amintitele alimente conțin mai puțini acizi oxidanțirăi”. Alte surprize sunt oferite de fructele și legumele pe care din obișnuință le asociem cu aciditatea sau cu gustul acid.

În urma digestiei, chiar fructe acre cum sunt citricele sau legume în genul rubarbei se descompun în produși alcalini. Cel mai faimos reprezentant este chiar lămâia. O dată ajuns în stomac sucul de lămâie își schimbă pH-ul datorită digestiei și devine alcalin. Pentru a menține starea optimă de sănătate, dieta zilnică ar trebui conțină 60% alimente preponderent alcaline și 40% alimente acide. Însă, pentru a ne recupera sănătatea, proporția se modifică notabil. Aproximativ 80% din alimente trebuie aibă origine alcalină.

    Not Tags

Leave a Reply